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Dear Mr. Sands,

Your letter to Cathleen Bennett, Commissioner of Health inquiring whether or not
patrons are required under New Jersey law to wear shoes or other forms of footwear
when entering a retail food establishment has been referred to me for reply.

In New Jersey, all retail food establishments are regulated under the provisions
of N.J.A.C. 8:24-1 et seq. which is entitled “Chapter 24 Sanitation in Retail Food
Establishment and Food and Beverage Vending Machines” (aka Chapter 24 rules). The
Chapter 24 rules address the sanitary requirements for retail food establishments and
are enforced primarily by the local health department of competent jurisdiction. The
Chapter 24 rules specify the requirements for clothing for food employees but do not
address such requirements for patrons.

| hope that this satisfactorily addresses your concerns. If you have any questions
or would like to discuss your concern in greater detail, please contact me at
609-826-4935.

Sincerely,
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William Manley

Retail Food Project Leader

New Jersey Department of Health

Public Health and Food Protection Program



